Graviditetstest

Är mensen sen, ömmar dina bröst och du känner dig illamående? Då borde du ta ett graviditetstest. Det kan du göra redan från första dagen din mens skulle ha kommit.


Graviditetstest

Graviditetstest – när?

Om du misstänker att du kan vara gravid så kan du testa dig redan när du skulle ha fått din mens.

Online, apotek eller hos barnmorskan

Du kan köpa graviditetstest på många ställen. Så som online, på ditt apotek men också på välsorterade matvarubutiker. Du kan också göra ett graviditetstest hos en barnmorska på din kvinnoklinik eller ungdomsmottagning. Då är testet helt gratis. På vissa mottagningar måste du boka tid, på andra är det drop-in.

Är du osäker på om du vill ha barn nu så kan det vara bra att testa dig hos en barnmorska och sedan diskutera alternativen när du får reda på resultatet. Det kan vara skönt att prata med någon om vad du ska göra om det visar sig att du är gravid, eller diskutera preventivmedel om du inte är gravid.

Resultat graviditetstest

Ett plus på graviditetstestet betyder graviditet. De flesta test är mycket tillförlitliga. Men för att vara på den säkra sidan kan du ta ett test till.

Om du inte får din mens trots att du fick ett negativt resultat på graviditetstestet kan det vara en bra idé att ta ett till graviditetstest. I vissa fall händer det att det visar missvisande resultat om man tar testet för tidigt.

Om du inte vill vara gravid – abort

Om du inte vill vara gravid ska du kontakta en mödravårdscentral, en kvinnoklinik eller om du är under 18 år en ungdomsmottagning. Där kan du få hjälp med att diskutera en eventuell abort och andra alternativ.

Om du vill vara gravid

Grattis! Du har plussat och är gravid. Du ska då kontakta mödravårdscentralen för inskrivning.

Graviditetskalender – vilken vecka

Den senaste mensens sista dag räknas som den första dagen i din graviditet. Även fast det är två veckor senare som ägget faktiskt blir befruktat.

En graviditet pågår i 40 veckor efter den senaste mensens sista dag. För att följa ditt barns utveckling, din utveckling och vilka undersökningar ni ska gå på kan du gå in på gravidtetskalender.se för att följa detta vecka för vecka.