Urintest – testa dig för olika sjukdomar och tillstånd

Genom ditt urin kan du testa dig för sjukdomar och tillstånd. Många tester är själv-tester som du kan köpa själv. Vissa personer behöver göra regelbundna urintester på en vårdcentral för sin hälsas skull. Har du missbrukat droger eller alkohol kan du också behöva gå på kontroller.


Urintest som du kan köpa på apotek

UrintestMånga urintest är vanliga självtest som du själv kan köpa på ett apotek eller i en välsorterad matbutik. Några av dessa urintester är:

  • Urinvägsinfektionstest – ett urinvägsinfektionstest ser om du har mycket protein, nitrit och leukocyter i urinen. Detta är vanliga symptom på urinvägsinfektion. Du kan också göra detta test på en vårdcentral.
  • Ägglossningstest – med ett ägglossningstest kan du se när du lättast kan bli gravid. Du kan börja testa dig med ett ägglossningstest på dag 11 om din menscykel är 28 dagar. Visar testet positivt har du ägglossning och du kan just nu bli gravid. Läs mer om ägglossningstester.
  • Graviditetstest – du kan göra ett graviditetstest dagen efter du egentligen skulle få din mens. Om du gör testet hos en barnmorska är det gratis. Om testet visar negativt och du fortfarande inte har fått din mens efter en vecka bör du ta ett till test.
  • Diabetestest – på ett diabetestest syns det om du har socker i urinen eller inte. Hos en person som inte har diabetes finns det inget socker i urinen. Du kan också göra detta test på en vårdcentral.

Andra självtest på apoteket

Det finns även andra självtest som du kan köpa på ett apotek som inte testar just med urin. Dessa är:

  • Klamydiatest
  • Glutenintoleranstest
  • Bakterier eller svamp i underlivet-test
  • Laktosintoleranstest
  • Vinterkräksjukantest
  • Allergitest

Regelbundna urintest

Urintest vid njursjukdom

Om du lider av en njursjukdom är det viktigt att du kontrollerar nivåerna av äggviteämnen, protein och blod i urinen. Stiger nivåerna mycket måste man vidta åtgärder för detta.

Urintest droger

Det finns olika urintest som testar för droger. Urintest kan exempelvis testa för cannabis, hasch, amfetamin, benzo, kokain och opiat såsom heroin, kodein och morfin. Har du missbrukat droger kan du behöva gå på regelbundna kontroller för detta. Om du har kört drogpåverkat eller alkoholpåverkad måste du göra detta för att behålla ditt körkort.

Med ett urintest för cannabis mäter testet hur hög koncentrationen av THC som finns i kroppen. Beroende på hur ofta personen har missbrukat cannabis tar det olika lång tid tills nivåerna av THC har sjunkit i kroppen.

Urintest under graviditeten

Under graviditeten erbjuds alla urintest för att se om det finns socker eller äggvita i urinen. Om du har förhöjda värden kan du ha havandeskapsförgiftning eller en njursjukdom. Du får inte äta något sött innan provtagningen då det kan ge felaktiga utslag.

Om du brukar drabbas av urinvägsinfektion är det vanligt att du lämnar urinprov för att se om du under graviditeten är drabbad av dessa bakterier. I såfall får du äta antibiotika.

Klimakterietest

Med ett klimakterietest kan du se om du är i klimakteriet. Testet mäter om du har höga nivåer av hormonet FSH i urinen. Har du det är du i klimakteriet. De höga nivåerna av FSH beror på de sjunkande nivåerna av östrogen. Läs mer om klimakterietest här.